25/06/2020 18:13:08 - 25/06/2020 18:13:08 - 15663 Okunma

MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ
MİMARİ PROJE-II FİNAL TESLİMİ
2019 - 2020 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI

2019 – 2020 Eğitim-öğretim yılı Bahar yarıyılı Mimari Proje – II dersi kapsamında yürütülen Tatil Evi Tasarımı konulu tasarım çalışmasının Final Tesliminde istenenler aşağıdaki gibidir.
FİNAL TESLİMİNDE İSTENENLER:

Senaryo ve Kullanıcı Gruplarını açıklayan diyagramlar,
Tasarım alanının çevresine ait arazi verileri ve analiz çalışmaları,
Tasarım anlayışınızı ve tasarım sürecinizi açıklayan diyagramlar vb. çalışmalar,
Gerekli ise 1/500 ölçek geniş plan vaziyet gösterimi
1/200 ölçek yakın plan detaylı vaziyet gösterimi
Teknik çizim kurallarına uygun olacak şekilde
1/100 Ölçek Kat planları
1/100 Ölçek en az 2 kesit
1/100 Ölçek tüm cepheleri gösterecek şekilde en az 4 görünüş
1/100 Ölçek Maket Çalışması (Arsa ve yakın çevresi ile birlikte)

FİNAL TESLİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Pafta büyüklüğü 50x70 cm olarak kullanılacaktır.
Tüm paftalar antetli olacak şekilde, Öğrencinin ad-soyad, öğrenci numarası, proje ismi, pafta numarası gibi bilgileri içermelidir.
İlk pafta sadece kullanıcı grupları, senaryo, arazi verileri ve analiz çalışmalarınızı içermelidir.
İkinci pafta ise tasarım anlayışınızı ve tasarım sürecinizi anlatan diyagramlar ile başlamalı ve devamında vaziyet planları, kat planları, kesitler ve görünüşler olarak devam etmelidir.(Pafta sayısı artabilir.)
Paftalardaki çizimler el çizimi olmalıdır. Paftaları oluşturmak için Photoshop vb programlar kullanılabilir, 3 boyutlu anlatımlar için modelleme yapılabilir.
Vaziyet planları, kat planları, kesitler ve görünüşler mimarlık okulunda görmüş olduğunuz tüm derslerdeki gerekli teknik bilgiyi içerecek şekilde ölçeğine uygun olarak çizilmelidir.
Vaziyet planları çevreye dair gerekli tüm detayları içermelidir (Çevre yollar, arsa içerisindeki yollar, araç park alanları, peyzaj tasarımı, rekreasyon ve ortak alanlar, arsa girişi, bina girişi, gerekli seviye kotlarının gösterimi, varsa merdiven ve rampalar vb. gibi)
Zemin kat planları çevresi hakkında bilgi verebilmek adına, yakın çevresi ile birlikte çizilmelidir.
Kat planlarında sirkülasyon elemanlarının gösterimleri kuralına uygun şekilde yapılmalıdır.
Kat planlarında tefrişler kurallarına ve ölçeğine uygun yapılmalıdır.
Kat planlarında gerekli seviye kotlarının verilmesi ve ölçülendirme kurallarına uygun şekilde yapılmalıdır.
Kesitler ve görünüşlerde tasarımın zemin ile kurduğu ilişki doğru bir şekilde ifade edilmelidir (Zemin çizgisi, zemin çizgisi kalınlığı, arazi eğimi vs.).
Kesitler ve görünüşlerde çevredeki peyzaj elemanları işlenmelidir ve ölçeğin okunmasına yardımcı olması adına kullanıcılar (insan çizimleri) yerleştirilmelidir.
Kesit ve görünüşlerde gerekli seviye kot bilgileri işlenmelidir.
Vaziyet planı, kat planı, kesit ve görünüş çizimlerinde çizimlerin isimleri ve ölçek bilgileri yazılmalıdır.
Tüm çizimlerde gerekli işaretlemeler işlenmelidir (Kuzey işareti, kot bilgileri, eğim bilgisi, arsa girişi vs.).
Tüm çizimlerde kalem kalınlıklarına dikkat edilmelidir.
Çizimlerde, çizimin anlaşılırlığını engellemeyecek şekilde renk kullanımı serbesttir.
Paftalar en sonda maket resimlerini içermelidir.
Tüm paftalar 02 Temmuz 2020 Perşembe günü Saat 23.59’a kadar Dr. Öğr. Üyesi Gülcan YELER tarafından açılacak Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden yüklenecektir. Sözü edilen tarih ve saatten sonra hiçbir proje kabul edilmeyecektir.
Tüm paftalar, birleştirilmiş tek bir proje dosyası olarak pdf formatında yüklenecektir. Dosya ismi olarak öğrenci adı soyadı verilecektir.

PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ:
DR. ÖĞR. ÜYESİ Gülcan Yeler